Savjeti za siguran odlazak u planine!!!

1114

Od planiranja do polaska

Budući da planine nikada ne treba podcjenjivati, morate biti spremni puno prije samog penjanja: trebate adekvatnu odjeću, korisnu hranu i piće – morate biti u dobroj fizičkoj spremi. Ako imate sve od navedenog, možete krenuti… Uživajte!

Prije kretanja na dug put, dobro je razmotriti neke osnovne stvari na kojima će cijeli put ovisiti. Postoje osnovna pravila koja nikada ne smijete zaboraviti: nikada ne podcjenjujte planine jer priroda je neprevdvidiva i moćnija od vas.

Ljetne oluje

Kada se odlučite za dugi put, provjerite da bude dobra vremenska prognoza. Vrijeme se vrlo brzo može promijeniti, a ovo je posebno točno za ljetne mjesece. Kada krećete na put krenite što ranije ujutro kako bi do ranijeg poslijepodneva mogli već biti na odredištu. U jesen je mogućnost za oluje znatno manja.

Naše tijelo i visina iznad razine mora

Duži putovi iziskuju bolju fizičku spremnu, no moramo uzeti u obzir i našu visinu. Što je čovjek viši, tijelo teže funkcionira. Tijelo treba više tekućine i samo tijelo se teže kreće kroz rjeđi zrak. Ako u jednom trenutku osjećate da tijelo više nije vitalno, usporite i pijte više tekućine. Na kraju dana, najbitnije je da uživate u prirodi oko sebe i da znate svoje fizičke mogućnosti.

Kako pripremiti tijelo za put

Svakako moramo paziti na naše tijelo tijekom cijele godine sa redovitim vježbanjem: plivanje, trčanje, brzo hodanje, bicikliranje, skijanje i kratka putovanja na obližnja brda i naravno, ne smijemo zaboraviti, bavljenje sportom sa loptom. Prije samog kretanja isprobajte svoje fizičke sposobnosti kako sam put ne bi postao noćna mora.

Kada krenuti na dugi, cjelodnevni put

Prije kretanja na cjelodnevni ili višednevni put, morate fizički pripremiti svoje tijelo. Najbolje rješenje su sportovi koji zahtijevaju izdržljivost (trčanje, bicikliranje, plivanje). Također je potrebno proći višesatni fizički napor kako bi predvidjeli reakcije vašeg tijela i saznali:

  • Koliko vam je hrane potrebno;
  • Lakše je odrediti koliko vam je tekućine potrebno (nekoliko gutljaja svakih 15 minuta za vrijeme fizičke aktivnost);
  • U kojem se fizičkom stanju (iako hodanje po brdima „čisti“ naš um, moramo stići do vrha) kako izdržavate dugotrajni napor.

Što nositi

1. Što nositi na hodanje po brdima zasniva se na principu – luk. U prijevodu to znači da se moramo oblačiti u nekoliko slojeva. Što više imamo slojeva obuće, to će nam toplije biti i to će biti lakše za skinuti ako nam postane vruće. I sami znate da dok hodate vrlo brzo vam postane vruće. U trenutku kada stanete vaše tijelo se ohladi. Ovo je posebno točno za jesen i zimu. Uvijek nosite rezervnu odjeću da se možete presvući u trenutku kada stignete na vrh.

Nosite udobne odjeću od laganih materijala, koji „dišu“ i koji se mogu brzo osušiti.

2. Vaše cipele moraju biti udobne i nikada tek kupljene. Uvijek nosite visoke ili poluvisoke cipele kako bi zaštitili svoje zglobove.

Ostali potrebni pribor

Štapovi za hodanje – pravilni (nordijski) štap može uvelike pomoći vašim nogama, te olakšava disanje za vrijeme hodanja.

Kaciga je neizostavna, posebno kada krećemo prema strmim i izloženim dijelovima koji često znaju pucati.

Baterija (ako krećemo vrlo rano ujutro ili ako smatramo da će put potrajati i dugo u noć).

Stvari koje moramo imati u torbi ako krećemo na cjelodnevni put

Svaki planinar ima svoju naprtnjaču – upravo zato potrebno je biti mudar sa stvarima koje ćemo staviti u torbu. Savjetujemo da pripremite naprtnjaču večer prije, jer jutro nikada nije dobro za tražiti stvari po kući.

Stvari koje ne smijete zaboraviti kod kuće

1. Prva pomoć: flasteri, zavoj, oblog, ovoj i povez.

2. Tekućina – voda nije dovoljna

Znojenjem gubimo previše soli i elektrolita, koje ne možemo nadomjestiti samo vodom. Uzmite izotonična pića, čaj sa vitaminima… Pijte često, ali ne puno (svakih 15 minuta) – u trenutku kada osjetite da ste žedni, vjerojatno ste već dehidrirali. Uvijek imajte boce tekućine pri ruci. Kada krećete na put, uvijek provjerite da li postoji neki izvor u blizini. U slučaju da ne postoji mogućnost da se nadolije piće, uvijek nosite 2 litre tekućine sa sobom.

3. Hrana

Uvijek moramo nositi hranu koja je jednostavna za pripremu i za nošenje. Nikada ne treba nositi hranu koju niste prije probali, jer samim time povećavamo mogućnost za probavne probleme.

Hrana mora biti bogata ugljikohidratima, jer oni predstavljaju izvor šećera (žitarice, povrće i voće).

Količina hrane koju nosite ovisi o dužini puta i o vašem metabolizmu. U prosjeku trošimo od 1,800 do 3,200 kcal za normalno funkcioniranje tijela. Za vrijeme penjanja na planinu taj broj raste i do 7,000 kcal.

Zapamtite da vrijedi jednostavno pravilo: jedite nekoliko puta manje količine hrane. Energetski prutići, sušeno voće i orasi se preporučaju jer ih možemo jesti za vrijeme hodanja ili tijekom kratkih pauza.

4. Mapa

Posebne mape su dostupne gotovo svugdje. Proučite put prije nego krenete. Razmislite gdje bi htjeli ići i gdje ćete raditi pauze. Označite put jer uvijek postoji mogućnost da se izgubite.

5. Odjeća

Zapamtite da temperatura pada kako visina raste. Ponesite rezervne čarape, majice i kape. Vrijeme na visinama se često mijenja – nemojte da vas iznenadi.

6. Krema za sunčanje

Stavite kremu za sunčanje na lice, ruke, vrat, noge i usne.

7. Sunčane naočale

Potrebne su jer UV zračenja su, na visinama, puno jača i mogu ošteti vaš vid.

Promjene u planu

Kadgod planirate put, nemoj zaboraviti uzeti u obzir mogućnost neočekivanih promjena. Svaka promjena je dio puta i treba biti očekivana. Uvijek postoji mogućnost ozljede koja će promijeniti vaše planove.

Put u 6 koraka

  1. Planiranje – uspon, okupljanje i vraćanje
  2. Večer prije – priprema svari, gledanje prognoze vremena
  3. Ujutro: doručak, priprema hrane i pića
  4. Prije odlaska: prikladna obuća i odjeća
  5. Na parkiralištu: vježbe istezanja i zagrijavanja
  6. Akcija: doći do cilja i vratiti se.

 

Izvor: liveactive.ba