Jezero Radovan – prirodna ljepota koja oduzima dah

1406

Jezero Radovan je smješteno na istoimenoj planini u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Radovan planina pripada orografskom sklopu srednjobosanskog škriljavog gorja i spada u red nastarijih geoloških tvorevina u Bosni i Hercegovini.

 

Jezero Radovan se nalazi između Novog Travnika i Gornjeg Vakufa/Uskoplja, iako administrativno pripada općini Bugojno. Jezero je površine 4,33 hektara, dužina je oko 250 metara, širina oko 200 metara, dok dubina varira od 1 do 100 metara. Ukupna dužina obalne linije iznosi oko 1 km.

Jezero je nastalo krajem osamdesetih godina prošlog vijeka akumulacijom vode na napuštenom rudničkom kopu gdje se eksploatisala željezna ruda, po čemu je ova planina i poznata.

Okruženo crnogoričnom i bjelogoričnom šumom, vrlo bogatom šumskim plodovima, sa karakterističnom planinskom klimom i savršeno čistom vodom u kojoj se mogu naći razne vrste riba (šaran, babuška i dr.). Radovan privlači veliki broj izletnika, biciklista i ribolovaca opijenih ljepotama ovog mjesta. U blizini jezera je i novotravničko izletište Pavlovica kao i nekropola stećaka Maculje.

Pristup ovom jezeru je moguć iz dva pravca; preko prevoja Pavlovica iz pravca Novog Travnika, te preko Gusera iz pravca Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Trase ovih puteva su dosta lošeg kvaliteta što jezero čini nepristupačnim za posjetioce.

Jezero Radovan je danas u vrlo zapuštenom i neuređenom stanju. Prepušteno je brizi entuzijazista, ribara, izletnika, biciklista.. Lokalne vlasti do sada, nažalost nisu pokazivale interes za valorizacijom ovog resursa, tako da će nas ovaj biser Radovan planine još dugo dočekivati zapušteno i zaboravljeno.

 

 

(H. Sarajlić/Faktor.ba)