oČistimo planine – oČistimo prirodu – oČuvajmo Bosnu i Hercegovinu

598

Udruženje za podršku i razvoj sportskog turizma “Avantur” ovih dana pokrenulo je veliku akciju čišćenja najdragocjenijih bosanskohercegovačkih prirodnih bisera, kako bi svi oni krajevi koji čine našu zemlju izuzetno lijepom i posebnom zasjali punim sjajem. Akcija nosi naziv “oČistimo planine – oČistimo prirodu“.
„Kako svakodnevno u prirodi nailazimo na razne oblike zagađenja, ovom kampanjom želimo da podstaknemo svakog pojedinca, planinara, školarca, izletnika da pored što će sa sobom ponijeti svoje smeće i otpatke da to isto uradi za smeće koje zatekne na lokaciji koju posjećuje“, navode iz Udruženja.

Oni su istakli da će sa svojim članovima na svakoj planinarskoj turi i tokom boravka u prirodi raditi na prikupljanju otpadaka koje zateknu u prolazu, na lokacijama gdje odmaraju ili bilo kojoj drugoj lokaciji, a ujedno žele podstaći i ostala planinarska društva da im se pridruže.

„Pozivamo također i druga udruženja, škole, izletnike i cijelokupnu lokalnu zajednicu da nam se pridruži kako bi našu zemlju učinili boljom i iz prirode odstranili ono što joj ne pripada.“ dodaju iz Udruženja Avantur

Glavni ciljevi su: 

• Promjena navika kod stanovništva i razvijanje osjećaja poštovanja prema onome što nam je priroda dala 
• Pokrenuti inicijativu kod pojedinca i lokalnih zajednica da se priključe akciji “oČistimo planine – oČistimo prirodu“
• Pokrenuti inicijativu kod svih planinarskih društava u BiH kao i van okvira BiH
• Praćenje uspješnosti realizacije projekta kroz medije i online informisanje
• Kontinuirano trajanje kampanje bez vremenskog ograničenja – odnosno sve dok budemo nailazili na smeće i otpatke u prirodi bit ćemo sudionici kampanje

Učestvovanje u kampanji “oČistimo planine – oČistimo prirodu“ pomoći će društvu da shvati na koji način svi mi kao pojedinci možemo poboljšati i promijeniti svoju okolinu, te ponašanje i navike drugih.

Izvještavanje i evaluacija kampanje “oČistimo planine – oČistimo prirodu“

Početak kampanje će biti simbolično obilježen i promovisan putem Facebook stranice Udruženja Avantur, kao i lokalnih medija, a tokom kampanje kreiraće i dopunjavati album  sa fotografijama uz opise aktivista koji učestvuju u kampanji. 

Album sa fotografijama će biti objavljen putem Facebook stranice Udruženja „Avantur“, dok će na kraju godine biti sumirani i prezentovani postignuti rezultati.
„Nemamo nikakva finansijska sredstva za ovu akciju, sve što želimo jeste da barem pokušamo utjecati na svijest ovdašnjeg stanovništva koje iz navike na planinama ostavljaju smeće. Ako neko na bilo koji način može pomoći u provođenju kampanje, finansijski ili kroz donaciju opreme za čišćenje, bit će nam drago. Svaka pomoć je dobrodošla“, poručuju iz Udruženja.

Sve dodatne informacije vezane za kampanju možete dobiti na e-mail udruženja: udruzenjeavantur@hotmail.com.

Udruženje “Avantur”