Sarajevski avanturisti i neobično iskustvo u divljini

577
Lukomir

Članovi Udruženja Avantur proteklu subotu iskoristili su za jednu neobičnu turu uz start iz sela Bobovica, a zatim spuštanje u kanjon Rakitnice i pravac do Lukomira.

Bilo je to lijepo druženje uz uživanje u prirodnim ljepotama kojima se ovaj kraj može pohvaliti.

‘Iz Lukomira do sada nikad nismo pohodili neki naš već ranije zamišljeni pravac, a isto tako malo i teži u odnosu na sve ostale. 
Spustili smo se u kanjon vrlo neuređenim pristupom (ako se može i nazvati stazom), a zatim pravac “vertikale” ka vrhovima Visočice. Ovaj dio staze je skoro pa neprohodan sa dosta kamenenog područja, šiblja i nepreglednosti.  Naravno, u obzir smo uzeli i kratak dan – tako da smo se u svakom smislu i pripremili za dodatnu avanturu kroz mrak i maglovite predjele Visočice”, ispričao je za N1 Muamer Drugovac iz Avantura.

Naglasio je da su u obzir uzeli objektivne faktore i odredili pravac, a to je ka vrhu Vito preko vrha Toholj – Parić i konačno spuštanje ka Prokletnicama s druge strane Visočice. 

‘Sve u svemu, na kraju slatki umor i prelijepa avantura našeg tima.  Svakako, ne preporučujemo ovu turu ako niste malo bolje fizički spremni i spremni na sve avanturističke prilike i neprilike na terenu”, dodao je Drugovac.

U nastavku pogledajte fotografije koje su nastale na ovoj turi OVDJE.

Izvor: N1 Bosna i Hercegovina