Bulino vrelo i Šatorsko jezero

3152

Šatorsko jezero je ledenjačko jezero na nadmorskoj visini od 1488 m. Nalazi se na zapadu Bosne i Hercegovine, ispod istoimene planine.
Jezero je opkoljeno sa sjeverne, istočne i južne strane padinama i vrhovima Velikog i Malog Šatora i Babine Grede.

Te se impresivne klisure dižu do samog jezera sa visinskom razlikom od preko 400 metara. Naročitu sliku pružaju takozvani Vražji Vrtovi na Babinoj Gredi. Sve ove padine obrasle su klekovinom bora, a na sjevernim ekspozicijama nalazi se vrlo rijetka i zaštićena vrsta Runolist (Leontopodinum alpinum).
Široko je 120, dugo 280 metara. Prilikom mjerenja u augustu (kolovozu) 1955. godine izmjerena je dužina od 337 m i širina od oko 127 mi dubina od 8 metara.

Treba napomenuti kako je te godine bilo mnogo kiše i jezero je vjerojatno imalo tada maksimalnu razinu i dubinu. U mnogim izvorima naći će se upravo ovi podaci o dimenzijama jezera.
Također su i razna mjerenja pokazala i različite dubine jezera koja se kretala od 5 do 8 metara, pa čak i samo 3 metra.

Na jednom kraju jezera voda izvire a na drugom ponire u zemlju. Ljetna temperatura vode kreće se oko 17 °C, dok izvor na obali, koji jezeru daje vodu, ima temperaturu 6 °C. Jezero se nalazi na većoj planinskoj visini pa je zaleđeno prosječno od novembra (studenog) ili decembra (prosinca) sve do aprila (travnja).

Providnost jezera je velika. do 4 metra, te se dno u čitavom jezeru vidi, osim u najdubljim dijelovima.

Ima vodu tamnozelene boje koja potječe od vodene biljke Potamageton koja raste na dnu jezera.

Na  udaljenosti od oko 500 metara sjeverno od Šatorskog jezera nalazi se Bulino Vrelo od kojeg nastaje Mlin Potok, koji se više sela Preodac spaja sa Šatorskim Potokom, a ovaj Šatorski Potok niže Preoca (Preodca) spaja se sa Mlinskim Potokom odakle teče dalje kao izvorišni krak rijeke Unca.

Za Bulino vrelo lokalno stanovništvo vjeruje da ima ljekovita svojstva.  Prema narodnim legendama voda iz Bulinog vrela liječi sve bolesti. Legenda o porijeklu imena vrela kaže da je Bula, slijepa djevojka je usnila san da se umije na izvoru, što je i učinila, te je progledala.

 

24sedam.com