Fenomen planine: Ovo je mjesto na kojem voda teče uzbrdo

1769
Ilustracija

Na planini Radan odavno je uočena neobična pojava – voda teče od podnožja ka vrhu, dok automobili koji isključe svoje motore takođe počinju da klize uzbrdo.

Mediji i stanovnici su često govorili o gravitacionoj abnormalnosti i o „čudu planine Radan“, čija tajna leži u sopstvenom magnetskom polju. Ovom uvjerenju doprinosi i priča o tome da su se tokom Drugog svjetskog rata njemački avioni bez ikakvog razloga obrušavali baš na ovom mestu.

Fizičari su, međutim, sagledali ovu pojavu iz drugačije perspektive i otkrili da je čuvena gravitaciona abnormalnost samo optička varka. Branislav Aleksić, istaživač-saradnik Instituta za fiziku u Beogradu objasnio je da na Radanu ne postoji drugačija gravitacija jer do sada nije otkriveno ništa što bi omelo gravitaciju.

Kako je, međutim, moguće da ljudski um percepira nizbrdicu kao – uzbrdicu?

Takva vizuelna iluzija se obično dešava na obroncima koji su pošumljeni te nemamo jasan pogled na horizont. U planinskim oblastima, gde je drveće obično iskrivljeno, iskrivljena slika koja dolazi do ljudskog oka ne može da registruje da li je to uzbrdo ili nizbrdo. Nema savršeno vertikalnih zgrada i kuća. Eksperimenti koji su fizičari izveli zapravo podržavaju ove tvrdnje.

Ako zatvorite oči i nastavite da hodate, umjesto da osjećate napor kakav biste zaista imali da se penjete uzbrdo, činiće vam se idete niz padinu, što zapravo i činite, objašnjava Branislav Aleksić.

Postoji nekoliko načina da se dođe do ovakvih nalaza, objasnio je Aleksić. Najprije, sama visina strana može se izmjeriti geodetskim instrumentima. Drugi način je da se postavi matematičko klatno koje mjeri vrijednost gravitacionog ubrzanja.

Svi ovi ekspeimenti su izvršeni na planini Radan i svaki od njih je pokazao da je sve u redu s gravitacijom, kao i da nije riječ o “magnetskom brdu”.

Slične iluzije su zabilježene na nekoliko mjesta. Iako je dokazano da je to samo optička iluzija, oni koji su iskusili „čudo Radan planine“ kažu da je riječ o uzbudljivom iskustvu. Zbog svoje pseudnepravilnosti i uvjerljivosti koju ova optička iluzija pruža ljudskom oku, ova planina je postala prava turistička atrakcija. Ipak, postoje i oni koji vjeruju u to da đavoli iz obližnje Đavolje varoši iskušavaju posjetioce Radan planine.

 

24sedam.com