Divlji konji, velika atrakcija u BiH

1211

Lokalna zajednica na livanjskom području odlučila je i zakonski zaštiti krdo divljih konja, tačnije 286 konja i 48 ždrijebadi, koje se slobodno kreću podno i na vrletima Cincara, ostavljajući bez daha svakoga tko prolazi tim krajem.

Izvorno to nisu divlji konji, nego su potomci pitomih konja koje su vlasnici, dolaskom mehanizacije, prije pola stoljeća počeli puštati na slobodu, u prostranstva kamena i trave između Kupresa i Livna da sami brinu o sebi.

Dio krda ostaje kraj puta Kupres – Livno, gdje na punktu zimske službe traže ostatke soli.

Nedavno su im odlučili i pomoći izviđači iz Belgije, pa Slava Jukić kaže kako su se Belgijanci sami ponudili od granja i otpada očistiti lokve za konje.

Atrakcija i strancima i domaćima

Divlji konji nisu samo turistička atrakcija za strance, nego ih dođu pogledati i domaći ljudi.

U šetnji i potrazi za ispašom divlji konji prijeđu niz proplanaka, a obitavaju na gotovo 140 četvornih kilometara, većinom na visoravni Krug.

Prate ih ljudi koji im nose hranu zimi, ili ih dva puta godišnje prebrojavaju, a zaslužni su i za njihovu zakonsku zaštitu na lokalnom nivou.

Krivolovci su ozbiljno smanjili brojnost krda, no posljednjih godina tome se stalo u kraj, jer se fenomen divljih konja, rijedak u Europi, želi očuvati.

„Radit ćemo nove lokve i objekte gdje će biti skladište hrane, tako da se nadam da neće dolaziti na magistralni put jer ugrožavaju svoje živote i živote učesnika u prometu“, najavljuje Krišto.

Za ove iskorake financijska konstrukcija je osigurana, a brojni zaljubljenici u životinje iz cijelog svijeta neprestano pitaju kako pomoći da krdo divljih konja i dalje galopira livanjskim krajem.

Izvor: Al Jazeera