Bitne stvari za jednog planinara

2035

Prilikom kretanja u planini što više disati kroz nos kao barijeru za hladni zrak u plućima.

Topliji zrak ulazi u dublji dio pluća koji je često neventiliran i gdje se i stvara dojam umora.

Nagnut naprijed sa ispruženim rukama može se povremeno jako izdahnuti (huknuti) kako bi se probio „čep“ ustajalog zraka i aktivirala cijela pluća. Disati što dublje i ravnomjernije.

Praviti što kraće korake, a pri silasku koljena treba da su što savijenija i pognut položaj tijela, kao pri skijanju.

Analizom hoda Sherpasa u Himalajima uvidjelo se da oni troše i do 30% manje energije prilikom kretanja. Naime, prilikom iskoraka oslanjaju se cijelim stopalom, zatim se nagnu prsima naprijed uz istovremeno ispravljanje noge unazad.

Korištenjem štapova skida se desetak kilograma tereta s leđa, aktiviraju ruke, poboljšava se ravnoteža i znatno rasterećuju koljena, osobito pri silasku. Štapove prilagoditi padini: pri usponu su kraći, a pri silasku duži.

Slojevita odjeća znatno je toplija od jednodjelne, a i moguće je skinuti jedan dio odjeće ukoliko nam postane prevruće. Ne koristiti pamučnu odjeću koja upija i dugo drži vlagu već brzosušeće majice s kojima se nije neophodno stalno presvlačiti, pogotovo na hladnom vjetru.

Pri usponu malo popustiti vezice na gojzericama, a pri silasku ih pritegnuti, praviti dupli čvor radi spriječavanja odvezivanja gojzerica.

Koristiti (bar) duple čarape i to donje tanje i gornje deblje čime se štede stopala. Održavati higijenu stopala. Kožnu obuću njegovati voskom i kremom za cipele. Obuću sušiti dalje od vatre, ovješenu o pertle iznad peći, a uložak za cipele sušiti zasebno.

Pri kraćim stankama ne treba se prejedati nego uzimati energetske pločice, glukozu, fruktozu i čokoladu, kao i izotonične napitke te magnezij za relaksaciju mišića. Sam doručak prije pohoda treba da je slabiji sa više ugljikohidrata u odnosu na proteine. Poželjno je uzeti što više ugljikohidrata i proteina noć prije i nakon ture kako bi se što bolje regenerirali mišići.

 

24sedam.com