Ne postoji loše vrijeme, samo loša oprema

1076

Pravilo planinarenja, a moglo bi se reći i uživanja u svakoj drugoj outdoor aktivnosti, jeste način na koji ste se obukli za tu aktivnost.

Početnici često očekuju veliko nevrijeme i nesnosne hladnoće, zato početnika uvek možete da prepoznate po gomili odjeće na sebi i ruksaku punom, često pretrpanom.

Cilj je obući se prikladno te ostati suh.

Aktivni veš predstavlja neizostavan komad garderobe kada se bavite nekim sportom ili outdoor aktivnostima bilo to trčanje, vožnja bicikla, planinarenje, skijanje, vožnja rolera itd.

Zašto novac uložen u kupovinu aktivnog veša nije “bacanje para”?

Takozvani prvi sloj predstavlja svu osnovnu odjeću koja vam dodiruje kožu. To je doslovce donji veš koji vas štiti od hladnoće i sprovodi znoj što dalje od našeg tijela.Zbog mehanizma djelovanja, aktivni veš prikuplja znoj sa površine tijela i odvodi na spoljnu stranu tako da ste sve vreme suhi. Aktivni veš pripijen uz tijelo daje ljepši i ugodniji osjećaj prilikom kretanja. Takođe, aktivni veš pušta vazduh da uđe unutra kako bi učinilo da vaše tijelo ostane sviježe i suho. Da bi ovaj veš vršio svoje osnovne funkcije, to jest, da bi bio aktivan, on mora da zadovoljava nekoliko osnovnih kriterijuma.

Zahvaljujući specifičnom načinu proizvodnje, aktivni veš, bilo da je izrađen od prirodnih (najčešće vune) ili sintetičkih vlakana, ima sposobnost da se brzo suši. Dovoljana je  toplota vašeg tijela da vaša majica bude sasvim suha.
Neprijatni mirisi dolaze od dugotrajnog znojenja i nošenja istog odjevnog predmeta. Često presvlačenje te nošenje mokih odjevnih predmeta u ruksaku može da bude problem i tada se obično odlučujemo za aktivni veš. Ovakav veš može da se nosi i po nekoliko dana bez negativnih efekata po čula.

Na visokim temperaturama bez protoka vazduha stvari postaju izuzetno neprijatne, jer se koža potpari i ne može da diše. Danas, međutim, postoje mnogo prijatniji materijali, kao što su vuna i slično, koji su, zahvaljujući specijalnom načinu proizvodnje i dalje termoaktivni, ali vam neće zagorčavati život kada se temperatura poraste.

Aktivnu majicu nosite ljeti i ona ima cilj da vas zaštiti od UV zračenja i obezbjedi brzo sušenje. Termoaktivnost je neophodna zimi i tada ta ista majica, u kombinaciji sa drugim (polar) i trećim slojem (softshel) predstavlja temperaturnu barijeru. Iako nam logika govori da se ljeti nosi kratak rukav, a zimi dug, mnogi se odlučuju isključivo za termoaktivni veš dugih rukava, koji nose tokom cijele godine.Kada se pomene aktivni veš neko ne zna šta je to zapravo, misli da je bespotrebno pomodarstvo, a neko misli da je prava stvar i spas za sve koji vole da se bave sportom u prirodi.

Danas postoji veliki broj proizvođača aktivnog veša, cijena naravno diktira kvalitet, mada ima i veliki broj onih koje možete uzeti za relativno male novce ali će raditi posao.

 

24sedam.com