Planina stećaka i brdskog biciklizma

2592

Konjuh je planina u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Planina je omeđena: rijekama Seona, Turija, Litva i Oskova na sjeveru, rijekom Gosteljom i magistralnim putem Tuzla – Sarajevo na sjevero-istoku, te rijekom Krivajom na jugu i zapadu. Sa Ozrenom, Javorom i Javornikom Konjuh čini dio lanca rubnih planina koje zajedno sa Trebavcem i Majevicom predstavljaju prelaz Dinarskog planinskog sistema u prostranu Panonsku nizinu.

Prosječna visina planine je 1000 metara. Iznad te visine uzdižu se vrhovi: Šuplji Javor (1157 m), Vina Kruška (1088 m), Suho Drvlje (1206 m), Zidine (1180m), Brezina (1120 m), Vrh Konjuha (1328 m) i Bandijerka, vrh Javorja (1261 m), Bijeli Vrh (1272 m) i Zečiji Rat (1275 m) na jugozapadnom grebenu Smolin.
Masiv Konjuha pokriven je gustim šumskim zajednicama u kojima preovladava crnogorica (bor, jela i smrča), bukva, javor i u manjem broju hrast. Na planini raste i rijetka i ljekovita lincura – srčanik (Gentiana lutea), koja je na ovoj planini zaštićena i ugrožena.

Životinjski svijet – fauna

U šumama Konjuha od divljači se mogu naći mrki medvjed, srna, divlja svinja, vuk, lisica, vjeverica, tetrijeb, a u potocima i rijekama pastrmka i potočni rak. Od zmija na planini žive poskok, šarka, bjelouška, zatim gušter zelembać i daždevnjak.Planina Konjuh, jedan je od rijetkih očuvanih dragulja prirode u sjeveroistočnoj Bosni. Planinarska udruženja i ljubitelji prirode već godinama nastoje ubijediti vlasti da dio planine proglase zaštićenom prirodnom zonom.

Planina Konjuh oduvijek je bila popularna turistička destinacija na području Tuzlanskog kantona, posebno kada je u pitanju zimski turizam.Konjuh je neprocjenjivo turističko bogatstvo TK, jer obiluje šumama, veoma značajnim izvorima planinske vode i speleološkim lokalitetima. Ono što Konjuh ističe u odnosu na druge planine u BiH i šire upravo je netaknuta i izvorna ljepota krajolika i osjećaj bosanske tradicije.

Planina Konjuh dobila je ime po drevnom kultu vrhova, koji je zastupljen u starim kulturama i vjerovanjima. To su često povezani kultovi Sunca, gromova i kiše.

Osim po ljepoti prirode, Konjuh je poznat i po velikom broju pećina koje krije. Najpoznatije su Djevojačka i Bebravska pećina koje svojim čarima privlače mnogobrojne turiste. Posebno popularno izletište na planini Konjuh jeste izletište „Muška Voda” u dolini rijeke Drinjače.

Muška Voda je vrelo na kojem izvire voda kojoj se pripisuju afrodizijačke moći. Ova voda jedno vrijeme je bila izvozni proizvod, a, po svemu sudeći, ponovo će postati. Oko ovog izvora izgrađeni su mnogobrojni bungalovi, pješačke i ski-staze, sportski tereni i planinarski dom. Muška Voda, kao izletište, posjećena je tokom čitave godine, posebno zimi i za vrijeme prvomajskih praznika.Duboko u planini Konjuh smješteno je poznato izletište „Zlaća” i istoimeni hotel.

Zlaća se nalazi 12 kilometara od Banovića i nudi potpuni užitak za porodični ili romantični odmor u hotelu koji je okružen nedirnutom prirodom. Šetanje, uživanje u sportovima, upoznavanje divlje prirode ili branje ljekovitih biljaka samo su neke od aktivnosti koje će vas zabaviti na Zlaći.

Kada mislite da već znate sve i da ste sve vidjeli, planina Konjuh ima još bogatstava za ponuditi. Pored mnogobrojnih pećina, u Kladnju i na Konjuhu pronađen je i veliki broj stećaka, a ispod planine krije se i prirodno jezero pod nazivom Gorsko Oko. U zadnje vrijeme glavna aktivnost na planini je brdski biciklizam kao sve popularni sport kod nas.

 

24sedam.com