Priče i legende: Kako su dobile imena ove planine…

2094

Mnoge planine i planinski vrhovi u Bosni i Hercegovini imaju čudna imena za koja se vežu mnoge legende i priče o njihovom nastajanju. Izdvojili smo samo nekoliko vrhova i zabilježili priče o imenima njihovog nastanka koje se još uvijek mogu čuti od starijih stanovnika koji žive u njihovim blizinama.

Tušnica ime dobila po sestri Tugi

Tušnica je planina u jugozapadnoj Bosni, koja se u cjelosti prostire na području općina Livno i Tomislavgrad. Navodi se kako je poznata je po bogatim nalazištima mrkog uglja. Vitrenik je sa 1697 metara nadmorske visine najviši vrh Tušnice.

Jedna zanimljiva legenda veže se za to kako je planina Tušnica dobila ime. Pripovijeda se da je ime nastalo iz vremena neposredno nakon dolaska Hrvata na prostore današnje Bosne i Hercegovine. Legenda govori kako su tada Hrvate, prilikom velike seobe naroda, predvodili petero braće i dvije sestre – braća su se zvala Klukas, Lobel, Muhlo, Kosjenc i Hrvat, a sestre su se zvale Tuga i Buga.

Nadalje se govori kako je Duvno i planina pripalo Tugi, po kojoj je planina dobila ime Tušnica, dok je drugoj sestri Bugi pripalo polje s jugozapadne strane planine sve do Livna. To polje danas je poznato kao Buško blato a sva sela oko Buškog blata mjesno stanovništvo zove skupnim imenom Bužani.

Legende s Vran-planine

Između Čvrsnice i Ljubuše, iznad Duvanjskog i Dugoga polja, izdigao se Vran. On je planina koja se spominje još u dalekoj prošlosti, naročito u vrijeme turske vladavine na ovim prostorima. U vremenu neposredno nakon Drugog svjetskog rata preko Vrana su vodile mnoge staze kojima se nosio duhan iz Hercegovine i tako se pokušavalo nešto zaraditi.

Oko Vrana su se isplele mnoge legende i priče. Ime planine povezuje se sa njenim tamnim izgledom kada se gleda iz polja koje se nalazi u podnožju planine. Međutim, čobani koji sa svojim stadima dane i noći provode na Vranu, kažu da je ime nastalo zbog vrana koje su nekada u velikim jatima nastanjivale podnožje ove planine.

Još je jedna zanimljiva legenda koja se veže za Vran-planinu, legenda o Divi Grabovčevoj. Kažu kako je u sedamnaestom stoljeću na tim prostorima živjela djevojka iz hrvatskog naroda, katoličke vjere, imena Diva Grabovčeva.

Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa zagledao se u lijepu Divu i htio da je ženi. Kada je napunila 20 godina, Tahir-beg je Divu zaprosio. Ona odbila naočitog bega. Mladi Tahir nije odustajao. Poslao je tada svoje pomoćnike da je isprose, ali je ona bila čvrsta u svojoj odluci. Znala je da beg neće od nje odustati pa je pobjegla na Vran-planinu da se sakrije. Tahir-beg ju je našao, napao i ubio nožem. Diva je i pokopana je na Vran-planini…

Visočica – Džamija

Na mnogim planinama nalaze se i vrhovi čija imena se vežu za religiju. Jedni od najposjećenijih takvih vrhova su onaj na Visočici poznat kao Džamija. Za vrh Džamija veže se priča koja se sačuvala u narodu, a prema kojoj su stočari, koji su dolazili a juga, na Visočici nalazili toliko ispaše za svoje blago da su, u znak zahvalnosti, od mladog sira na vrhu napravili džamiju.

Druga priča govori kako je ime nastalo po maloj vještačkoj zaravni na samom vrhu koja je omogućavala grupi ljudi zajedničku molitvu.

Krvavac

Riječ je o drugom najvišem vrhu olimpijske ljepotice Bjelašnice. Zbog takvog imena, mnogi koji se odluče ići na njega, ne mogu a da se ne zapitaju zašto ga prozvaše tako. Prekrasni pejzaži i uspon koji nije previše zahtjevan nisu u skladu s imenom koje nosi. Iskusniji planinari ispričat će da je ime nastalo nekada davno, kada je ovaj bjelašnički vrh služio kao osmatračnica. U vrijeme osvajačkih pohoda, osmatrači su tjerali svoje konje da tolikom brzinom izađu na vrh da bi im potekla krv na nos. Zbog toga ga i prozvaše Krvavcom…

NADKRSTAC – molitve majki za svoje sinove ratnike

Na planini Vranici nalazi se vrh sa pomalo čudnim nazivom – Nadkrstac. On je ujedno i najviši vrh ove planine. Navodi se kako je ime dobio po križu postavljenom na njemu 1914. godine. Križ je tada bio postavljen kao znak molitvi majki iz Gornjeg Vakufa da im se sinovi živi vrate iz Prvog svjetskog rata.

 

24sedam