PLANINARENJE ZIMI: “Tehnička zimska oprema”

1965

Zimsko visokogorstvo i uopšte bilo kakav boravak na planini u zimskim uslovima zahtjeva od nas određenu psiho-fizičku pripremu. Takođe, ovakvi uslovi podrazumijevaju i određenu specifičnu opremu koju u ljetnjim uslovima ne koristimo.

U daljem tekstu pokušaćemo da vam prenesemo dio iskustva Zimske škole visokogorstva u odabiru opreme, njenom korišćenju i veoma važnom održavanju opreme, transportu i skladištenju nakon njene upotrebe.

Svi smo svjesni da je oprema skupa i da teško dolazimo do nje. Pitanje je da li shvatamo da je na raznim terenima, presudno za našu sigurnost da li smo sa sobom ponijeli cepin, dereze… Ili smo ih zaboravili u toplini naših domova? Samim time, ako želite da se bavite ovim sportom, na vrijeme usvojite da bez opreme i obuke se ne ide na zahtjevne zimske uspone i boravke u planini.

Navešćemo najvažnije dijelove tehničke opreme bez kojih se ne kreće u visoke planine u snježnim uslovima.

To su: cepin, šljem (zaštitna kaciga), tehnički pojas i dereze.

CEPIN

Cepin služi za lakše i sigurnije penjanje uz strme padine, za kopanje stepenica u snijegu i ledu, kao i za osiguranje ili zaustavljanje kod padova i klizanja. Takođe, koristan je i za pravljenje osiguravališta (štandova u snijegu). Na tržištu možete naći različite varijante, u zavisnosti od uslova za koje su namjenjeni.

Postoji više tehnika držanja cepina i više tehnika njegovog korišćenja. Osnovna je da cepin mora da bude postavljen uz padinu kako bi imao funciju pri hodanju gdje je rog cepina okrenut iza nas a lopatica u pravcu kretanja. Veća sigurnost u penjanju dobija se jedino povezivanjem cepina prusikom sa tehničkim pojasom.

Cepin je vrlo opasna alatka ako se nepravilno koristi i transportuje. Kad god je cepin na rancu mora imati zaštitu od gume na svojim oštrim dijelovima! Sve u svemu, cepin je osnovni i nezamjenljiv deo opreme za hodanje u snijegu i ledu. Položaj cepina u odnosu na padinu.

Veoma je važno da njegovi nazubljeni dijelovi roga uvijek budu naoštreni kako bi bili u maksimalnoj funkciji. Oštrenje ovakvih dijelova tehničke opreme se izvodi ručno turpijom za metal i trebalo bi ovo raditi češće. Mnogo je primjera raznih nesreća u planini u kojima su planinari, visokogorci ili alpinisti zbog svoje lijenjosti ili neobučenosti doživjeli velike neprijatnosti, a pored njih i ostatak grupe sa kojima su se zaputili ka nekom vrhu.

Jedan od ovakvih primjera jasno govori o prethodnoj rečenici. Na strmim padinama zaleđenog snijega na završnom usponu na vrh Prokletija iskusan planinar je pao 150m niz planinu. Ne zbog svoje neobučenosti u korišćenju tehničke opreme već zbog početničke greške koja se ogledala u tome, da dok je penjao već pomenutu opasnu padinu uz upotrebu samo dereza nije mogao da zaustavi svoj pad jer mu je cepin bio uredno spakovan na rancu a ne u ruci kako sva pravila nalažu. Na njegovu sreću sve se završilo bez većih povreda.

Upoznajte cepin

1. Rog
2. Glava cepina
3. Lopatica
4. Gurtna koja se stavlja oko ruke da cepin ne bi spao
5. Graničnik koji služi da gurtna ne bi spala do šiljka cepina, ili sa cepina,
6. Termo izolacija donjeg dijela cepina, takođe služi kao zaštita cepina od raznih udaraca obično je od gume
7. Šiljak

ŠLJEM (ZAŠTITNA KACIGA)

Šljem je obavezni, sastavni dio opreme prilikom bilo kakvog kretanja po stijeni, glečeru ili prilikom boravka na terenu gdje postoji opasnost od pada kamenja. Šljem štiti glavu od udara kamena, pada na glavu i udaranja glavom o stijenu.

Šljem je dobro sredstvo za amortizaciju udarca, te mora da ima visoku lomnu i probojnu čvrstinu, kao i zaštitu od udara kamena velike brzine a malog gabarita. Šljem bi morao da ima opciju da se na njega može postaviti čeona lampa. Od velike važnosti je da pri nošenju uvijek nosite zakopčanu gurtnu ispod brade. Jer ako to ne učinite, pri padu šljem spada i nema nikakvu funkciju.

Dobar šljem posjeduje podešavanje za širinu glave i obično je taj sistem u vidu plastičnog točkića koji stežete i otežete dok ne fiksirate dovoljno šljem za glavu. Pri kupovini obratite pažnju da zimi nosite debelu kapu pa nekada i dvije i samim time pomenuti sistem mora da bude dovoljno širok. Šljem nema neko posebo održavanje. Dok je u jednom komadu i sve gurtne i plastični dijelovi funcionišu možete ga koristiti. Šljem je dio lične opreme. U toku priprema za uspon na Monblan pozajmili smo šljem od jednog od naših vodiča učesnici uspona koja je svoj zaboravila.

Vježbali smo korišćenje cepina i dereza na strmim padinama ispod stjenovitih litica. Dok je isti vodič raspremao gelender nakon vježbi pogodio ga je u glavu veoma brz mali kamen, od čijeg je udara pao na snijeg. Otok i jak bol je na sreću bila jedina posljedica ovog događaja. Ovaj, a i mnogo sličnih događaja su neminovni ako se šljem ne koristi na mjestima gdje je neophodan.

POJAS

U novije vrijeme postoje bitne razlike između pojaseva za različite planinarske discipline. Razlike su u konstrukciji, visini težišta načinu oblačenja… Pojas je obavezni sastavni dio visokogorske opreme kada se zahtjeva bilo kakav rad na užetu.

Za zimske uslove važno je da pojas može da bude podesiv u zavisnosti koliko slojeva odjeće nosimo na uspon. Važno je napomenuti da se pojas navlači preko jakne da bi smo lakše manipulisali sa užetom i ostalom tehničkom opremom. Ovakav pojas možemo improvizovati od prusika ( prusikov čvor ) ili gurtne. Potrebno vam je oko 3,5m prusika ili gurtne koje ćete spojiti čvorom za nastavljanje (za prusike) ili kravatnim čvorom za gurnte.

Sve više su upotrebi pojasevi koji su sastavljeni od sjedežnjeg i gornjeg pojasa jer bolje upijaju dinamički udar pri padu. Takozvani komplit pojasevi. Ovakav pojas je u prednosti u odnosu na sjedežnji jer pri padu tijelo ima manju mogućnost da se rotira i na taj način da se desi neka povreda. Pojasevi se mogu koristiti dok god su svi dijelovi u funkciji. U počecima planinarstva nisu postojali pojasevi, nego su se planinari navezivali direktno na uže vodičkim čvorom.

DEREZE

Služe za sigurnije hodanje po tvrdim sniježnim i ledenim strmim padinama i glečerima. Postavljaju se na cipele, na kojima moraju stajati čvrsto. Cipele takođe treba da budu čvrste da bi dereze efikasno funkcionisale. Mogu se povezati gurtnama ako su starijeg tipa, ili preklapanjem automatskog osigurača kod novijih modela.

Na cipelama postoje posebni žljebovi kod pete i prstiju u koje se montiraju poluautomatske i automatske dereze. Dereze se izrađuju od lakih metalnih legura visoke čvrstoće i otpornosti na sve spoljašnje uticaje. Imaju od šest do dvanaest zubaca koji se oštre a prilikom transporta zaštićuju. Hod u derezama treba da bude malo širi da bi se predupredilo saplitanje i povređivanje. Na novijim tipovima postoje plastične zaštite ispod dereza koje sprečavaju gomilanje snijega.

Ova metoda funkcioniše odlično na suhom snijegu, dok kada je snijeg mokar nema veliku upotrebu. Zbog neadekvatnog znanja vezivanja dereza i loše uvježbanosti, dešavalo se u prošlosti da su planinari gubili živote jer im je jedna dereza spala na najkritičnijem dijelu uspona. Na vama je da dobro upoznate opremu kod kuće i da uvježbavate njeno montiranje i korišćenje pre odlaska na opasne terene. Ni ovi veoma otporni materijali nisu imuni na habanje i na višegodišnje aktivno korišćenje. U ovo smo se uvjerili kada smo silazili sa glečera Weismise u Švajcarskim Alpima pri posljednjem koraku i silasku jedna dereza je pukla na mjestu između prednjeg i zadnjeg dijela dereza.

NAOČARE (GLEČERKE)

Naočare u planini generalno se koriste radi zaštite naših očiju od uticaja UV zračenja i raznih drugih spoljašnjih uticaja. Kada govorimo o zimskom boravku u visokim planinama sužavamo upotrebu naočara na takozvane glečerke. Ovakvih naočara ima puno modela i proizvođača.

Ali sve imaju zajedničko to da im je kategorizacija stakala t.j. zatamnjenje stakala sa oznakom Category 4. Pored ove zaštite posjeduju i sve ostale koje se odnose na zaštitu oka od UV zraka. Pogrešno je mišljenje da treba nositi bilo kakve zatamnjene naočare bez ikakve zaštite, jer tada se zjenica oka širi pod uticajem zatamnjenih stakala i propušta štetno zračenje direktno u oko. Mnogo je bolje ne koristiti ovakve naočare i u tom slučaju treba ići bez njih jer ćemo tada automatski se truditi da pritvorimo oko i umanjiti uticaj UV zraka.

Naočare nam takođe štite očni živac od hladnoće, od raznih udara različitim predmetima i uljepšavaju nam pogled na predjele koje posjećujemo. Ovakve naočare su dizajnirane da zaustave svjetlost sa svih strana i svako treba da odabere model za sebe koji mu skroz prianja uz lice. Pored glečerki koriste se ski naočare ili takozvane Brile.

Njih koristimo pri lošem vremenu i pri jakom vjetru. One su odlični toplotni izolator i pogled kroz njih je mnogo lep i atraktivan u odnosu na gledanje golim okom. Kao dodatak na naočare možete koristiti zaštitu za nos, koja je veoma efikasna u sprečavanju opekotina nosa. Vodite računa o vašim naočarima jer od njih mnogo toga zavisi u boravku u planini. Preporuka je da se sa sobom nose po dva para u slučaju gubljenja ili nečeg sličnog.

Čistite ih tkaninom koja je za to predviđena. Mnogi su planinari dobili sniježno slijepilo jer nisu htjeli ili željeli da nose naočare kako bi pocrnjeli i hvalili se time kada se vrate kući sa planine. Naš savjet je da uvijek brinete o svom zdravlju i o svojem poznavanju i korišćenju opreme koja vam čuva život. U planine idemo da bi se lijepo proveli i družili, bavili sportom i ono najvažnije da se kući vratimo zdravi, nasmejani i puni pozitivne energije za svakodnevni život.

Oznake na opremi

Garanciju da je baš vaš komad opreme atestiran, odnosno siguran za korišćenje, predstavlja oznaka na njemu – CE ili UIAA. To znači da je komad opreme prošao veoma rigorozne testove i da zadovoljava sve tehničke uslove za sigurnu upotrebu.

Tekst: Nikola Radojević
Izvor: mojpaplaneta.net