Zvijezda planina

2951

Zvijezda je planina u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u srednjoj Bosni, između Vareša i Olova. Ima nekoliko vrhova viših od 1300 metara nadmorske visine od kojih je najviši Zvijezda na 1349 metara.

Građena je pretežno od vapnenaca. Prekrivena je šumama, a prevladava crnogorica.

Na Zvijezdi izvire rijeka Stavnja, pritoka Bosne, u čijoj se dolini smjestilo glavno naselje Vareš. Bogata je rudama, ima željeza, cinka, mangana, olova i ugljena.

Njezinim jugoistočnim podnožjem prolazi magistralna cesta koja povezuje Tuzlu i Sarajevo.

Oćevija

U srcu obližnje planine Zvijezde nalaze se kovački majdani, prema mjestu Oćevija nazivaju se oćevijski majdani u kojima se već 800 godina na isti način kuje željezo uz pomoć vodene energije.

Ovakav način kovanja željeza sačuvao se još samo na planini Schwarzwald u Njemačkoj, te su zbog toga oćevijski majdani ujedno i jedinstveno mjesto koje svakako treba posjetiti.

Na planini Zvijezda u selu Ravne kod Vareša na nadmorskoj visini 1.080 metara smješteno je turističko odmaralište Doli, okruženo gustom crnogoričnom šumom.
To mjesto od Sarajeva je udaljeno oko 45 kilometara (putem prema Tuzli sa skretanjem na Nišićima), obiluje mirom i tišinom i idealno je za sve one koji žele odmor od užurbanog života.

 

24sedam